یکی از کلیدی ترین موارد پروژه های عمرانی، متره و برآورد دقیق کار قبل از شروع عملیات اجرایی می باشد که در کیفیت و کمیت عملیات اجرایی و پیشرفت اصولی کار تاثیر دارد.
شرکت توسعه بهینه ابنیه با استفاده از نرم افزارهای تخصصی میتواند در برآورد دقیق پروژه و کاهش هزینه ها مبتنی بر ساختار شکست و با تسریع در کار و کاهش "هدر رفت" مصالح، کمک شایانی به کارفرمایان محترم بنماید.
ما با دریافت اطلاعات اولیه از مالکین یا سازندگان میتوانیم بصورت نرم افزاری هزینه های تقریبی پروژه را اعلام نموده و جهت بودجه بندی و برنامه ریزی مالی در اختیار کارفرمایان محترم بگذاریم.
خواهشمندیم با مطالعه و مشورت با متخصصین این امر نسبت به متره و برآورد پروژه آگاهی اولیه کسب نمایید، توصیه ما این است هرگز قبل از محاسبه وارد میدان ساخت و ساز نشوید. اگر از امروز حتی چندین ماه برای متره و براورد پروژه وقت صرف کنید بسیار بهتراز ان است که بدون مطالعه و به صرف تصمیم شخصی یا حرف افراد غیر متخصص خودتان را به چالشی دشوار وارد نمایید، بسیاری از افراد شاید فقط یکبار در طول زندگی تصمیم به چنین کاری بگیرند پس لطفا این اولین و آخرین تصمیم مهم زندگیتان را بدون مشورت انجام ندهید.
متره و برآورد در مهندسی عمران به فرایند اندازه گیری مقدار مصالح مورد نیاز برای اجرای یک پروژه یا محاسبه مقدار مصالح به کار رفته در یک پروژه اجرا شده گفته میشود. این اندازه گیریها و آنالیزها معمولاً در جدول هایی خاص انجام می گیرند که به آنها صورت وضعیت گفته می شود.
متره و برآورد یکی از زیرمجموعه های مدیریت پروژه است. به افراد شاغل در این حرفه مترور گفته میشود. یک مترور باید درک خوبی از روشهای ساخت و ساز و هزینه این روشها داشته باشد. متره جهت محاسبه مقادیر و برآورد جهت پیش بینی قیمت اجرای پروژه های عمرانی کاربرد دارد. عموما اکثر پروژه های دولتی برای درخواست بودجه و تعیین پیمانکار باید با تهیه نقشه و جزییات یک برآورد دقیق از کار بدست بیاورند که معمولا توسط مهندسین مشاور یا دفتر فنی سازمان متبوع تهیه میشود.
یكی از مهمترین مسائل یك كارگاه عمرانی اندازه گیری مصالح مورد نیاز برای احداث و یا محاسبه مصالح بكار رفته شده میباشد لذا كم توجهی به امر متره و برآورد، ساختار اجرایی طرحهای عمرانی را تهدید میكند و شریانهای حیاتی آن را به خطر میاندازد. كمبود نیروی انسانی متخصص در این بخش تضییع حقوق پیمانكاران و مشاوران را به دنبال دارد.
بینظمی اقتصادی در اجرای پروژهها به طولانی شدن زمان ساخت آنها می انجامد و صدمات جدی و جبران ناپذیر بر امكانات و داراییهای ملی تحمیل میكند. باید با بینش علمی به متره و برآورد نگریست و این دانش را به عنوان رشتهای مستقل به شمار آورد از این رو لازم است برای این علم جایگاهی ویژه در جهت پرورش نیروی انسانی كارآزموده و با تجربه در مقاطع فوق دیپلم، لیسانس، فوق لیسانس و دكترا در دانشگاههای كشور در نظر گرفته شود.
علم متره و برآورد در پروژههای مختلف صنعتی، سدسازی، آسمان خراشها و... در سیستم اجرایی كارفرما، مشاور و پیمانكار مورد استفاده قرار میگیرد ، علوم متعدد مرتبط با علم متره و برآورد اهمیت پرورش نیروی متخصص در این بخش را روشن میسازد.
تشریح جایگاه متره و برآورد در فرآیند پروژههای عمرانی و اهمیت آن برای كارفرما، مشاور، دستگاه نظارت، پیمانكار، مجریان ذیصلاح، كارشناسان و...، بر شمردن ویژگیهای تخصصی نیروهای انسانی شاغل در این بخش، تعاریف و عبارات، معرفی منابع، مستندسازی عملیات با هدف جلوگیری از تضییع حقوق اشخاص و سازمانها، بخشی از عناوینی است كه به آن پرداخته خواهد شد.
مترور باید بایگانی قوی داشته باشد و هرگونه اسناد و مدارک را بایگانی و درجای خود قرار دهد. مترور باید مكاتبات، صورت جلسات، دستوركارها، كاتالوگها، كدهای اجرایی، نقشه های ازبیلت، عكسها، فاكتورها و هزینه ها را دسته بندی سپس بایگانی كند تا در موقع نیاز با كمترین زمان و بیشترین سرعت بتواند مدارك مورد نیاز خود را برای اثبات ادعا و احقاق حقوق مالی اشخاص و سازمانها ارائه دهد.
اسناد و مدارك تا هنگام تحویل موقت یا قطعی همواره مورد استفاده قرار میگیرد به همین دلیل بایستی همه ی مدارك را به صورت سالم نگهداری و محافظت نماید. كاربرد مدارك موجود در بایگانی عبارت است از تهیه صورت وضعیت و اثبات ادعاها در مورد دیركرد، حجم مصالح ورودی وغیره به كارگاه. اسناد و مدارك مورد استفاده مترور كه باید بایگانی شود به شرح ذیل است :
الف) متره باز ب) متره بسته
الف) متره باز: در متره باز مقادیر مصالح و نیروی انسانی لازم به صورت تفكیك شده محاسبه میگردد. به این طریق كه از روی نقشه های اجرائی یا كار ساخته شده محاسبه مینمائیم كه مثلاً در كار چه مقدار شن، ماسه، سیمان، گچ و... و همچنین چند روز یا چند ساعت بنا، كارگر، آرماتوربند، جوشكار و... و یا چند ساعت دستگاههای حفاری و... لازم میباشد.
این مقادیر كه از روی نقشه ها و یا از روی كار ساخته شده محاسبه میشود، در جداول مربوطه وارد میگردد و با جمع این مقادیر مقدار كل مصالح و نیروی انسانی محاسبه میگردد . البته برآورد و متره كردن میزان نیروی انسانی و نیروی ماشین آلات مبنای تئوری و محاسبه خاصی نداشته بلكه فقط از روی تجربه در كارگاههای مختلف محاسبه و مورد استفاده قرار میگیرد.
ب) متره بسته: در متره بسته مقادیر بصورت مجموعهای كه از طرف یك دستگاه ذیصلاحیت مشخص ارائه میگردد محاسبه میشود و در جداول مربوطه وارد میگردد. در كشور ما این مجموعه ها بوسیله سازمان مدیریت و برنامه ریزی در دفترچه هایی به نام فهرست بها در اختیار گذاشته میشود. در این دفترچه ها بهای اجرای كامل كار مثلاً طول قرنیز، سطح فرش موزائیك، حجم آجرچینی، حجم بتن و یا كارهای فلزی بر حسب كیلوگرم یا تن و... مشخص شده است.
در این طریقه با توجه به واحدهای لازم نسبت به نوع مصالح ونیروی انسانی بكار رفته در فهرست بها مقادیر از روی نقشه های اجرایی یا كار ساخته شده استخراج و در جداول مربوطه وارد نموده بدین ترتیب مقادیر مصالح و نیروی انسانی بصورت متره بسته بدست خواهد آمد.
تعريف برآورد : اگر مقاديري كه با توجه به واحدهاي مورد نياز در قسمت متره به دست آمده قيمت گذاري گردد برآورد ريالي يا برآورد قيمت پروژه ناميده ميشود. بنابراين در متره و برآورد دو هدف اساسي دنبال ميشود :
الف) تعيين مقادير مصالح مصرفي، نيروي انساني با توجه به نوع تخصص، تعداد آنها و ماشين آلات با توجه به نوع و تعداد و مدت آنها در طول پروژه
ب) تعيين قيمت ريالي يا ارزي پروژه كه معمولاً در دو مرحله انجام ميگردد : يكي قبل از اجراي پروژه براي تعيين و پيش بيني بودجه پروژه جهت اجرا و دومي در مرحله حين اجراي پروژه است كه معمولاً در قالب صورت وضعيت مطرح ميشود. متره و منابع پروژه در مراحل مختلف در قالب مجموعهاي از قوانين و حد و مرزهاي تعريف شده اجرا ميگردد. مترور براي تهيه ي صورت وضعيت نياز به منابع ذيل دارد:
قرارداد، شرايط عمومي و خصوصي پيمان، مشخصات فني (طبق جداول پیوست قرارداد پروژه)، فهارس بها
همانطور که صحبت شد ، براورد پروژه قبل از شروع از اهمیت بالایی برخوردار است و گاها باید قبل از تهیه نقشه و داشتن جزییات هم هزینه اولیه پروژه را استخراج کنیم تا هم مالک و سازندگان و هم شرکا از این براورد اولیه بتوانند چگونگی سرمایه گذاری و درصد سهم هریک از سهامداران اطلاع حاصل نمایند. عوامل متعدد ذیل در برآورد پروژه ساختمانی موثر میباشند :
خرید زمین ، نقشه برداری ، تهیه نقشه های اولیه ، تجهیز کارگاه ، خرید مصالح ، پرداخت دستمزدها ، کرایه حمل ، آزمایش جوش و خاک و بتن ، اجرای سازه نگهبان ، هزینه اشتراکات و انشعابات نظیر آب و فاضلاب ، برق ،گاز ، تلفن و فیبر نوری ، استاندارد آسانسور
هزینه های اداری نظیر عوارض شهرداری و پروانه ساخت و پایانکار ، نظام مهندسی ( طراحی ، نظارت ،اجرا ) ، بیمه کارگری ، بیمه حوادث و مهندسی ، مجوز و تایید آتش نشانی ، اداره ثبت جهت اسناد و اموال و تفکیک ، مشاور املاک بابت مبایعه نامه و فروش ، دارایی و مالیات انتقال مالکیت ، هزینه های آموزش پرورش ، بیمه تضمین کیفیت ساخت
شرکت توسعه بهینه ابنیه با مهندسین مجرب و با استفاده از نرم افزارهای تخصصی میتواند بر مبنای اطلاعات دریافت شده، نسبت به برآورد پروژه شما اعم ازمجتمعهای آپارتمانی یا واحدهای ویلایی اقدام نماید.